اظهارنامه فروش ملک مشاع + نمونه اظهارنامه

نمونه اظهارنامه فروش ملک مشاع زمانی نگاشته و ابلاغ می شود که یک یا چند تن از شرکای ملک مشاعی برای فروش ملک دچار اختلاف شده و رفع این اختلاف از طریق مذاکره و صلح امکان پذیر نباشد. چون در ملک مشاعی هیچ کدام از شرکا نمی توانند بدون جلب رضایت و اجازه سایر شرکا، سهم خود را بفروشند. بنابراین اگر مذاکره نتیجه بخش نبوده و همچنین ملک قابل افراز نباشد، شریک یا شرکای خواهان فروش، می توانند از طریق مراجع قضایی جهت فروش اقدام نمایند. در این حالت برای اطلاع سایر شرکا، اظهارنامه تنظیم نموده و از طریق اداره ثبت یا دادگاه به مخاطبان ابلاغ می کنند. بیان دقیق تقاضا یا موضوع اظهارنامه اهمیت زیادی دارد. اظهار کننده باید حقوق خود را به درستی شناخته و موضع و مطالبات خود را به صورت شفاف مطرح نماید. همچنین باید مشخصات و آدرس دقیق خود و مخاطبان را به صورت دقیق درج کند. همچنین باید مهلت مشخصی را برای دریافت پاسخ یا انجام اقدامات لازم منظور دارد. در این مقاله ضمن ارائه یک نمونه اظهارنامه فروش ملک مشاع، در مورد چیستی این نوع ملک و چیستی اظهارنامه، نکات حقوقی مهم در مورد فروش ملک مشاع و نحوه تنظیم اظهارنامه ارائه خواهد شد. با ما همراه باشید.

اظهارنامه چیست؟

برای پاسخ به این سوال که اظهارنامه چیست، ابتدا به ماده 156 قانون آیین دادرسی مدنی توجه نمایید: «هرکس می تواند قبل از تقدیم دادخواست، حق خود را به وسیله اظهارنامه از دیگری مطالبه نماید، مشروط بر اینکه موعد مطالبه رسیده باشد. به طور کلی هر کس حق دارد اظهاراتی را که راجع به معاملات و تعهدات خود با دیگری است و بخواهد به طور رسمی به وی برساند ضمن اظهارنامه به طرف ابلاغ نماید. اظهارنامه توسط اداره ثبت اسناد و املاک کشور یا دفاتر دادگاه ها ابلاغ می شود. »

طبق این ماده اظهارنامه یک برگ رسمی حقوقی است که برای اعلام درخواست یا تصمیم به افراد ذینفع یا طرف دعوا ارائه می گردد. در این نوشتار نویسنده می خواهد حق خود را مطالبه نموده یا مخاطب را برای اعلام نظر یا دریافت جواب ملزم نماید. معمولا اظهارنامه زمانی نگاشته و ابلاغ می شود که گفتگوی خصوصی و مسالمت آمیز کافی نباشد یا نتیجه مطلوب را حاصل نکند. یه عبارت دیگر افراد قبل از طرح شکایت و ارائه دادخواست به دادگاه، اظهارنامه را ارسال می کنند. در این صورت مخاطب متوجه جریان شده و در صورت تمایل از ادامه فرآیند دادرسی جلوگیری می کند.

ملک مشاع چیست؟

ملک مشاع مال غیرمنقول تقسیم نشده ای است که بیش از یک مالک دارد. مالکان ملک مشاعی نمی توانند به صورت جداگانه برای سهم خود تصمیم گیری نمایند، چون حدود دقیق سهم هر مالک در ملک مشاعی نامشخص است. تنها بعد از افراز می توان حدود و مرزهای سهم هر شریک را تعیین نمود.

در مورد املاک مشاعی غیر قابل افراز، اگر شرکا نتوانند برای فروش سهم خود یا کل ملک به توافق برسند، فروش از طریق دستور مراجع قضایی انجام می گیرد. برای این منظور حداقل یکی از شرکا باید دادخواست خود را برای فروش ملک مشاع به دادگاه محل وقوع ملک تسلیم می نماید. چون انجام فروش از طریق دادگاه هزینه های زیادی را ایجاد می کند، روال قانونی به این صورت است که برای اطلاع سایر شرکا و انجام امور به واسطه مذاکره و صلح، به تک تک شرکا و یا شرکای مخالف فروش، اظهارنامه ابلاغ گردد.

نکات مهم در اظهارنامه

نمونه اظهارنامه فروش ملک مشاع باید شامل اطلاعات ذیل باشد:

مشخصات کامل مخاطب: این شخص یکی از شرکای ملک مشاعی است.

مشخصات کامل درخواست دهنده یا اظهار کننده: این شخص خواستار فروش سهم خود از ملک مشاع است و می خواهد این مطلب را به طریق رسمی به شرکای خود اعلام و اظهار دارد.

مشخصات کامل ملک مشاعی: در اظهارنامه فروش ملک مشاع، مشخصات ثبتی دقیق ملک باید نگاشته شود.

تقاضای درخواست دهنده: فردی که اظهارنامه را ارائه می دهد باید علت ارسال اظهارنامه و درخواست را به طور دقیق و شفاف مطرح کند. برای دریافت جواب یا انجام اقدامات لازم از طرف مخاطب، باید مهلت مشخصی در نظر گرفته شود.

امضا و تاریخ: در پایان اظهارنامه باید تاریخ و امضا شخص درخواست دهنده مرقوم گردد.

نمونه اظهارنامه فروش ملک مشاع

با توجه به توصیفاتی که در قسمت قبل ارائه شد، در این قسمت یک نمونه اظهارنامه فروش ملک مشاع قرار داده می شود. امیدواریم مورد استفاده شما مخاطبان عزیز قرار گیرد.

نکات مهم در مورد فروش ملک مشاع

اگر اظهار کننده قصد فروش ملک مشاع از طریق دادگاه را دارد، باید حتما ابتدا از طریق اداره ثبت درخواست افراز نماید. تنها در صورتی می توان برای دستور فروش ملک مشاع، ارائه اظهارنامه و دادخواست اقدام نمود که ملک غیر قابل افراز تشخیص داده شده و گواهی عدم افراز به صورت قطعی صادر گردد.

اظهارنامه نباید حاوی الفاظ خلاف ادب و نزاکت باشد، در غیر این صورت توسط اداره ثبت یا دادگاه ابلاغ نخواهد شد.همان طور که مستحضر هستید فروش ملک مشاع به لحاظ حقوقی و ثبتی ظرافت ها و پیچیدگی های زیادی دارد. بنابراین در وهله اول بهتر است برای صرفه جویی در زمان و هزینه، امور به صورت توافقی بین شرکا حل و فصل شود. در غیر این صورت حتما برای انجام امور ثبتی (اعم از افراز، تفکیک و تنظیم سند) و مراحل دادگاهی (اعم از اعتراض به تصمیم اداره ثبت، ارائه اظهارنامه یا دادخواست دستور فروش مال مشاع) با وکلا و موسسات معتبر حقوقی مشورت نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *